winterbanden wessels
Winter/Zomerbanden

Waarom winterbanden?

Een veelgestelde vraag onder automobilisten is wat het nut is van winterbanden. Het antwoord op de vraag waarom er afgelopen winter maar liefst 1.2 miljoen winterbanden (bron: VACO) zijn verkocht in Nederland vindt u hieronder. Vergroot uw veiligheid en die van uw medeweggebruikers door het gebruik van winterbanden! 

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden verschillen op vele punten van zomer banden. De samenstelling van het rubber van winterbanden is aangepast voor winterse omstandigheden. Rubber wordt harder bij lagere temperaturen. Bij deze lage temperaturen wordt het rubber dusdanig hard dat het zich niet meer aan kan passen aan het wegdek. Doordat zomer banden harder zijn zal de band minder grip houden tijdens koude temperaturen. De rubber samenstelling van winterbanden bevat onder andere silica, dit materiaal zorgt er voor dat het rubber van een winterband zacht blijft in de winter. Hiernaast verschilt het profiel van een winterband aanzienlijk met het profiel van een zomer band. Meer informatie hierover staat bij het onderstaande kopje.

Verschil zomer- en winterbanden

Er zijn een tweetal belangrijke verschillen tussen zomer banden en winterbanden, namelijk de materiaaleigenschappen en het profiel van de banden. Zoals gezegd zijn winterbanden gemaakt van een zachtere rubber samenstelling, waardoor het materiaal soepel blijft bij lagere temperaturen. Zomer banden worden 'hard' bij lage temperaturen (onder de 7 °C) , terwijl winterbanden ook bij deze temperaturen soepel en elastisch blijven en de grip behouden. Deze extra grip zorgt er voor dat de remweg afneemt en vergroot de veiligheid van u en uw medeweggebruikers. 

Een ander, duidelijk zichtbaar, verschil is het profiel van een winterband. Winterbanden hebben een lamellen in de profiel blokken zitten die de afvoer van water en sneeuw versnellen. Het aantal dwarsprofielen (lamellen) in een winterband is 5 keer groter dan het aantal dwarsprofielen van een zomer band. Het is dan ook te verklaren dat een winterband meer water kan afvoeren dan een zomer band.

 

Naast het profiel kunt u winterbanden ook herkennen aan het sneeuwvlok symbool op de zijkant van de band. Dit symbool wordt gebruikt ter indicatie van een band met winterse eigenschappen. Om aan dit symbool te voldoen is er wordt er slechts een remtest (in Europa) of een tractietest (in de V.S.) op sneeuw voorgeschreven. Slaagt de winterband voor deze test, dan voldoet deze aan de minimale eisen voor sneeuw weer. 

Wanneer winterbanden gebruiken?

Een groot misverstand over winterbanden is dat ze alleen nut hebben als het sneeuwt. Wanneer de temperatuur overdag minder dan 7 ºC bedraagt bieden winterbanden u meer grip dan zomer banden. U kunt tijdens droog weer met temperaturen net boven het vriespunt dus beter met winterbanden rijden dan met zomer banden. 
Winterbanden kunnen meer regen afvoeren dan zomer banden, hierdoor zijn winterbanden uitermate geschikt voor in de herfst, wanneer de regen in Nederland wederom aanwezig zal zijn. Het is verstandig om de winterbanden te demonteren in het voorjaar, wanneer de gemiddelde temperaturen overdag weer boven de 7 ºC zijn gestegen. U kunt langer doorrijden met uw winterbanden, maar houd er rekening mee dat winterbanden harder zullen slijten tijdens hoge temperaturen vanwege de zachtere rubber samenstelling.

De effecten

Wat levert het op om uw zomer banden in de wintermaanden om te wisselen naar winterbanden? Het belangrijkste effect van winterbanden is het behouden van uw grip in winterse omstandigheden. Uw veiligheid in de auto hangt voor een groot gedeelte af van uw banden. Vier stukjes rubber ter grootte van een briefkaart zijn de enige verbinding tussen het voertuig en het wegdek. Deze kleine oppervlaktes moeten het voertuig laten accelereren, afremmen en draaien. Optimaal contact tussen het voertuig en het wegdek is dan ook essentieel voor een veilige rit. Winterbanden bieden grote voordelen bij, onder andere, het afremmen van het voertuig.

Bovenstaande afbeelding toont aan dat winterbanden uw een kortere remweg garanderen bij temperaturen onder de 7 ºC. Dit verhoogt uw veiligheid en de veiligheid van uw medeweggebruikers. Een noodrem op sneeuw of ijs zal in Nederland niet vaak van toepassing zijn, maar een noodstop op een nat wegdek wel. De 5 meter kortere remweg op winterbanden kunnen voor u en uw voorganger het verschil betekenen tussen een botsing of veilig tot stilstand komen..

Samenvattend bieden winterbanden u de volgende voordelen:

  • -meer grip bij temperaturen onder 7 ºC.
  • -een kortere remweg op nat wegdek bij lagere temperaturen.
  • -een kortere remweg op sneeuw of ijzige ondergronden.
  • -extra veiligheid voor u en uw medeweggebruikers tijdens de wintermaanden.
  • -minder slijtage van uw zomer banden.
  • -meer grip tijdens aqua planning door de betere waterafvoer.